Förtidsinlösen av IPS

Bakgrund

Under ett års tid jobbade jag på ett företag utan kollektivavtal, där jag således tjänade in pension som jag kan välja helt och hållet fritt hos vilken bank/försäkringsgivare jag vill placera den. I april förra året flyttade jag 27 108 kr till Avanza för att ta tag i att placera dem i några fonder som jag läst gott om. Värdet på placeringarna toppade på runt 30 000 kr i aug-sep innan det dippade ner på minus i december. Nu är vi tillbaka på 27 000 kr.

Inlösen

När jag igår läste ett inlägg under taggen #PrataPengar på Twitter, av en person som kallar sig @HFrihet, blev jag upplyst om att det ska gå att lösa in pension i förtid. Den tanken hade inte slagit mig över huvud taget tidigare. Jag gjorde en snabb googling och mycket riktigt, pensionskonton som understiger ett prisbasbelopp (2019: 46 500 kr) går att lösa ut om banken/försäkringstagaren tillåter. Gick därefter in på Avanza som skrev samma sak och att det var bara att skicka ett meddelande med vilket konto det gäller och till vilket konto man vill få pengarna insatta. Innan de kan genomföra avslutet behöver man sen även sälja innehavet själv så att det endast finns likvider på IPS-kontot.

Nackdelen är att man får betala 30% inkomstskatt på pengarna, men det hade jag ju fått göra som pensionär också, och då på (vad man hoppas är) en större summa. Om jag nu investerar de återstående 70% i utdelningsaktier på ett ISK borde det dock löna sig i längden när ränta på ränta-effekten får jobba i över 30 år.

Eftersom jag ändå sparar för pensionen känns det bra att kunna placera ytterligare 19 000 kr på exakt vad jag vill och inte bara i fonder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s